Parteneriatul cu societăţile comerciale continuă şi în prezent, astfel că atelierele colegiului vor fi reabilitate şi reutilate, declară Patricia Pisano, directoarea Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I
- Multe dintre liceele, colegiile sau grupurile şcolare din Timişoara se pot mândri cu elevi care au rezultate excepţionale, aptitudini deosebite, ori cu sportivi de marcă. Puţine însă se pot lăuda cu colaborări externe deosebite sau cu elevi care… nu chiulesc.
Este, în parte, cazul Colegiului Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timişoara. Pentru elevii de la profesională chiulul costă, la propriu. Ei primesc câte patru sute de lei lunar, jumătate de la stat, jumătate de la firma la care îşi realizează practica, cu condiţia să nu chiulească. O altă caracteristică a colegiului este profilul electromecanică, în care se specializează tehnicienii în aviaţie. Este vorba, deci, de o şcoală care se poate mândri cu un profil deosebit, cu ore desfăşurate pe un aeroport şi cu certitudinea că majoritatea elevilor de la profesională au un loc de muncă asigurat, după terminarea şcolii.
Parteneriat cu societăţi comerciale
La Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” studiază 855 de elevi, atât la liceu, cât şi la şcoala profesională, îndrumaţi de 64 de cadre didactice. Unitatea de învăţământ dispune de clase moderne, laboratoare dotate după ultimele standarde. Şcoala are două laboratoare noi, spaţii în care agenţii economici parteneri au investit peste 15.000 de euro.
“Parteneriatul cu societăţile comerciale continuă şi în prezent, astfel că atelierele colegiului vor fi reabilitate şi reutilate. În prima etapă, şcoala a realizat igienizarea acestor încăperi, urmând ca primăria şi agenţii economici să se ocupe de compartimentarea acestor ateliere şi înzestrarea lor. Este prevăzută şi o supraetajare a atelierelor. Proiectul a fost finalizat, urmând ca în curând lucrarea să fie atribuită prin licitaţie”, ne-a declarat Patricia Pisano, directoarea instituţiei de învăţământ. Elevii care studiază la profesională se specializează în electromecanică şi energetică, iar cei de la liceu, în energetică, mecanică, electromecanică şi servicii.
Delegaţii mai ceva ca la primărie
În primele două zile ale celei de-a doua săptămâni de şcoală, la colegiu au fost deja două delegaţii ale unor firme străine, pentru a se stabili programul de şcolarizare sau numărul de elevi de care este nevoie în producţie. Reprezentanţii firmelor iau în calcul şi posibilitatea de a investi în laboratoare şi săli de clasă, în speranţa că elevii vor fi instruiţi cât mai bine.
Mai puţin sport, mai multă practică
Există în cazul majorităţii elevilor de la clasele profesionale de la acest colegiu şi o parte mai puţin plăcută. Vorbim aici de imposibilitatea acestora de a practica un sport. Nu puţini elevi au mărturisit că ar fi vrut să facă un sport de performanţă, însă nu pot, pentru că majoritatea competiţiilor se derulează în timpului anului şcolar, atunci când ei nu au voie să lipsească de la cursuri şi de la practică. Mai mult, sunt câţiva care au şi făcut sport, au participat la competiţii, dar doar până au ajuns la profesională. Aceşti copii mai gustă plăcerile sporturilor doar pe maidane sau la jocurile pe computer. Ei învaţă să fie prezenţi la program, învaţă ce înseamnă lucrul în ture. Pentru mulţi dintre ei, proveniţi din familii nu foarte înstărite, aceasta este marea lor şansă.
O dorinţă simplă
Radu Daniel Eacomi, din Giarmata, este elev în clasa a X-a la şcoala profesională. El se trezeşte la ora 5,30 pentru a ajunge, cu trenul, la şcoală. Radu are 15 fraţi, cel mai mare având 20 de ani, iar cel mai mic, un an. Pentru el, profesionala este o şansă. Spune că îşi doreşte să ajungă muncitor într-o firmă. El realizează componente pentru instalaţiile de climatizare din autovehicule.
Viitorul lor e în… nori
Octavian Jurcov este elev în clasa a X-a, la profilul electromecanică. El spune că a optat de la început pentru calificarea ca tehnician în aviaţie, considerând că este o meserie bănoasă, de viitor. Vrea să urmeze o facultate din domeniul aviaţiei. Colegul său de clasă Alex Andrici are alte gânduri. El a ajuns la această şcoală pentru că prietenii i-au spus că nu e aşa mult de învăţat. A optat pentru calificarea tehnician în aviaţie pentru că este pasionat de motoare, iar motoarele autovehiculelor şi cele ale avioanelor au asemănările lor. Alex şi-a făcut deja planul pentru următorii 20 de ani. După ce termină şcoala vrea să lucreze ca şofer pe tir de cursă lungă, până la vreo 28 de ani, când va strânge destui bani pentru a-şi face un viitor, iar apoi va urma o facultate. Marea lui pasiunea este mecanica auto. Desface motorul maşinii tatălui său ori de câte ori i se pare că ceva nu este în regulă. “Tatăl meu nu se pricepe atât de mult la motoare, aşa că are încredere în mine”, spune Alex.
Un loc de muncă asigurat
Se trezeşte dimineaţa la ora cinci, ca să ajungă la timp la şcoală. Eusebiu Alin Fuhtinger, din satul Bulgăruş, face zilnic naveta ca să ajungă la unitatea de învăţământ. Este elev în clasa a X-a la şcoala profesională şi spune că a ales această specializare la sugestia mamei sale, care lucrează la una dintre societăţile comerciale cu care colegiul are contracte. “Mama a văzut un anunţ şi m-a întrebat dacă nu mă interesează. Am fost de acord şi pot să spun acum că îmi place ceea ce fac. E important să ai un loc de muncă asigurat”, spune elevul.
Eusebiu Alin este un tânăr silitor, care are note bune. Intenţionează ca după ce va termina şcoala profesională să se angajeze şi în paralel să-şi continue studiile la seral.
Cristian David Cojan este elev în clasa a X-a, la şcoala profesională. A fost sfătuit să aleagă profesionala de Eusebiu Alin Fuhtinger, verişorul lui, cu care este coleg de clasă. Cristian spune că din banii pe care-i primeşte lunar de la şcoală o parte o dă familiei. Are note foarte bune, iar atunci când va termina şcoala se va angaja şi va continua studiile liceale la seral. Intenţionează să meargă şi la facultate şi să studieze electromecanica.
Fete în minoritate
E tânără, drăguţă şi studiază electromecanica, specializându-se în aviaţie. Dina Paşcalău este elevă în clasa X-a, la liceu şi spune că se simte bine în compania colegiilor ei, majoritatea băieţi. A ales Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” pentru că unitatea şcolară se află aproape de casa ei, dar mărturiseşte că îşi doreşte să-şi aleagă altă carieră, nu cea de tehnician în aviaţie: “Aş vrea să mă fac hairstylist sau educatoare”. Eleva provine dintr-o familie numeroasă, de 16 fraţi, dintre care cinci fete şi 11 băieţi.
Roxana Chirea este elevă în clasa a X-a la liceu şi se specializează în aviaţie. Învaţă bine, dar spune că nu doreşte să se califice în meseria pe care o învaţă la şcoală şi că ar dori să devină însoţitoare de bord sau cosmetician pentru animale de companie.
E important să lucrezi la o multinaţională
Snejan Milivoi este elev la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” în clasa a XI-a, la şcoala profesională. Anul acesta, tânărul îşi va termina studiile şi doreşte să se angajeze: “Este important să lucrezi în cadrul unei companii multinaţionale”. Ca şi ceilalţi colegi ai săi, elevul vrea să-şi continue şcoala, să meargă la liceu, la seral. Se gândeşte să urmeze şi o şcoală de maiştri.
Florin Mateş este din satul Ianova şi este elev în clasa a XI-a la şcoala profesională. Vrea ca după absolvire să se angajeze la societatea cu care şcoala are contract şi să se mute în Timişoara. Şi el intenţionează să-şi continue studiile şi povesteşte că a ales profesionala la îndrumarea dirigintelui de la şcoala din sat: “Nu eram foarte bun la învăţătură şi dirigintele mi-a sugerat această alternativă, care poate fi mai practică pentru mine”.
(Articol scris de Anca Toma și Simona Vasi)
Lasă un răspuns